İnsan, biopsikososyal bir varlıktır. İnsan yaşamı bu üç temel üzerine kuruludur. Bahsi geçen bir sporcu ise biyolojik, psikolojik ve sosyal uyumun sağlanması stres yönetimi ve takım ruhunun oluşturulabilmesi için şarttır. Öncelikle birey,antrenör, takım arkadaşları ve aile arasında bir uyumun göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bireyin takımına ve spora bağlılığı;spordan zevk almasına, elde ettiği fırsatlara,problem çözme becerisine, öğrenme becerisine, kişisel girişimine, sosyal sınırları algılamasına ve sosyal desteği ile desteklenmektedir. Başka bir deyiş ile sportif başarı;bedensel,zihinsel ve psikolojik performansın toplamıdır. Düşünsel boyutta yenilgiyi kabullenen, takıma kendini ait hissetmeyen,zorluklarla başa çıkmayı zevkli hale getiremeyen,problem çözme becerisi düşük, özgüveni düşük bir sporcu başarılı olamaz.
Spor psikolojisinde en çok kullanılan yöntemler; kişinin öz geçmişi (aile ve okul hayatı vb.),gözlem,kişilik özellikleri ve öğrenme biçimleridir.
Sporcunun başarılı olabilmesi için kendisinden beklenenin açık ve anlaşılır biçimde ifade edilmesi,bu hedefler belirlenirken de fizyolojik ve psikolojik yapısının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Hedefler ulaşıldıkça basamaklı olarak yükseltilebilir. Bu eğitimin amacı; sporcu, antrenör, takım arkadaşları ve aile arasında ılımlı bir ortam hazırlayacak psikososyal hizmet birimleri oluşturmaktır.