fbpx

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin

Via Twins No: 23

Çankaya/Ankara

10:00 - 18:30

6 Gün

Doğum Koçluğu Eğitimi




Doğum Koçları ( Doula ) Kimlerdir ve Neler Yaparlar?

Doğum koçluğu, kendi doğal süreci içerisinde gerçekleşen bir olgunun, kolaylaştırılması ve desteklenmesi için, kişilere, tecrübe ile birlikte, profesyonel bilgi ve beceriyi de, kişilerin içsel kodlarında bulunan potansiyellerini en etkin biçimde kullanmalarına olanak sağlayacak şekilde sunan bir hizmeti içerir.

Doğum koçluğu, tüm hamilelik, doğrum sırası ve doğum sonrası süreçte, aileyi fiziksel, bilgisel, manevi yönden destekleyen, tıbbi ve psikoterapötik olmayan bir yaklaşımdır.

Doğum Koçluğu, hamilelik sürecinde anneye eşlik etmek, sağlık, beslenme, nefes eğitimi, egzersizler yolu ile sağlıklı bir hamilelik geçirmeye yardımcı olmak; doğum sırasında masaj, diğer tekniklerle destek olmak; lohusalık sürecinde anne sütü ve beslenme, emzirme ve bebek bakımı konularında anneyi desteklemektir.

Doğum koçluğu ile, annenin doğum hakkındaki olumsuz düşüncelerinde, ağrı, acı ile ilgili korkularında azalma ile, bazı müdahalelere gereksinim kalmadığını görülmektedir. Annelerin kendilerini güvende hissettiklerini, değişen aile dinamiklerine daha kolay uyum sağladıklarını, bu sayede emzirme başarısının arttığını, doğum sonrası psikolojik komplikasyonların azaldığı tespit edilmiştir.

Doğum koçluğu, çeşitli nedenlerle emziremeyen, normal doğum yapamayan, özel gereksinimli bebek dünyaya getiren ya da doğumda bebeğini kaybeden annelerin de kendilerini eksiz, yetersiz hissetmelerinin önüne geçiyor. Bu süreçte doğru adımlarla desteklenerek, gerektiğinde çeşitli uzmanlarla işbirliği yapması sağlanarak, ileriki günlere hazırlanabiliyorlar. Veya tıbbi özel nedenlerle değil, çeşitli sebepler öne sürülerek, normal doğumdan uzaklaşan-uzaklaştırılan kadına, bu deneyimi güvenle yapabileceği duygusu verilebiliyor.

Doula – Doğum Destekçisi – Doğum Koçluğu Sertifika Eğitimi; Hamilelik sürecinde ve sonrasında annenin bilinçlendirilmesi, nefes alma tekniklerini öğrenmesi ve psikolojik olarak doğuma hazırlanmasında destek verecek kişilere gerekli bilgi ve becerileri kazandırarak doğum koçluğu yapabilmelerini sağlamayı hedefleyen bir eğitimdir.

1. Doula-Doğum Destekcisi- Doğum Koçu Nedir?
2. Doğum Koçluğu Felsefesi Ve Dayanakları Nelerdir?
3. Doğum Koçu Ne Yapar, Ne Yapmaz?
4. Doğum Koçluğunda Derinleşme-Bireyi Tanıma Nasıl Olur?
5. Hamilelik Öncesi;
– Çocuk İçin Hazır Olmak,
– Hamileliğe Hazırlık,
– Alışkanlıkların Değiştirilmesi
6. Hamilelik
– Hafta Hafta Hamilelik (0-40 Hafta)
– Gebelikte Fiziksel Problemler
– Gebelikte Hastalıklar
– Temel Rutin İncelemeler
– Çoğul Hamilelik
– Hamilelikte Pilates
7. Hamile Profilleri
– Eşlerin Hamile Profile Dahil Edilmesi
– Hamilelikle İlgili Yanlış İnanışlar
– Hamilelik Ve Boşanma
– Hamile Güvenliği
– İlaç Kullanımı Ve Alternatif Tıp
– Hamilelikte Düşmeler
– Hamilelikte Uyku
8. Hamile Yaşam Tarzı
– Meditasyon
– Nefes Egzersizler
– Doğum Çantası Hazırlama
– Egzersizler
– Beslenme
– Giyinme
– Sigara Ve Uyuşturucu Madde Kullanımı
– Evcil Hayvanlarla İlişki
9. Doğum
– Doğum Felsefeleri
– Doğum Çeşitleri
– Doğum Hazırlıkları
– Doğumda Nefes Teknikleri
– Doğumda Ikınma Teknikleri
10. Doğum Sonrası
– Doğum Sonrası Egzersizler
– Doğum Sonrası Hastalıklar
– Doğum Sonrası Psikolojik Sorunlar
– Lousalıkta Beslenme
– Doğum Sonrası Anne Bakımı
11. Yeni Doğan Bakımı
– Yeni Doğan Hastane Süreci Ve Yeni Doğan Özellikleri
– Bebeğin Muayenesi Ve Bakımı
– Bebeğin Kıyafet Ve Bezlerinin Temizlenmesi
– Bebeğin Uyku Düzeni
– Bebeğin Gaz Çıkarması
– Bebeğin Beslenmesi
– Yenidoğan Hastalıkları
12. Emzirme
– Anne Sütünün Önemi Ve Özellikleri
– Meme Bakımı, Emzirme Tekniği Ve Annenin Eğitimi
– Emzirmede Görülen Sorunlar
– Bebeği Biberonla Besleme
– Emzirme Teknikleri
13. Bebekle İlk Günler
– Ortam Isısı Ve Düzeni
– Bebeğin Uyku Düzeni
– Bebeğin Beslenme Düzeni
– Bebeğin Emzik Kullanımı
– Bebeğin Banyosu
– Bebeğin Alt Temizliği
– Bebeğin Kıyafetleri
– Bebek Masajı
– Bebeğin Güvenliği
– İlk Yardım
– Çocuk Hakları Sözleşmesi

Doula – Doğum Destekçisi – Doğum Koçluğu Sertifika Eğitimiyle; hamilelik ve doğum süreçlerindeki gerekli tüm bilgi ve psikolojik desteği verme yeterliliğine kavuşacaksınız. Anne adayları bilinçli ve sağlıklı bir doğum süreci için, doğum koçluğu eğitimi almış kişilerle gebelik ve doğum süreçlerini geçirmeyi tercih etmektedir. Başkent Üniversitesi onaylı doula – doğum destekçisi – doğum koçluğu sertifikası uzmanlığınızı kanıtlayan ve sunduğunuz hizmetlerin değerini arttıran bir programdır.

Doğum koçu, sağlık çalışanı, psikoterapist, ebe, hemşire, doktor değildir. Ancak bu meslek gruplarından olan kişiler de doğum koçluğu eğitimi alarak, bunu yapmak isteyebilirler. Burada önemli olan, üstlenilecek rolün belirlenmesi ve birbirine karıştırılmamasıdır. Doğum koçunun görevlerini de aynı şekilde bu meslek grupları yerine getiremez.

Doğum Koçluğu Sertifikası, yeni bir iş alanı olan doğum koçu (doula) olarak çalışma yetkisi vermektedir ve doğum koçluğu eğitimi verme yeterliliği kazanırlar. Kendi gebelik dönemini sağlıklı ve mutlu geçirmek isteyen anne adayları da doğum koçluğu eğitimlerine başvurmaktadır. Doğum koçluğu eğitimine bireysel amaçla katılan bireyler, kendi hamilelik ve doğum süreçleri ile ilgili gereken tüm bilgileri ve psikolojik desteği elde ederler.

Doğum Koçluğu Sertifikasıyla; özel olarak doğum koçluğu yapabilir, sağlık merkezlerinde doğum koçu olarak görev alabilir ve kendi danışmanlık merkezinizi açabilirsiniz.

  • Eğitim programı uzaktan eğitim(online eğitim) formatında hazırlanmıştır.
  • Tüm müfredat, etkileşimli eğitim (e-eğitim) modulleri ve videolardan oluşmaktadır.
  • 2,5 ay uzaktan eğitim +24 saat yüz yüze Uygulama Eğitimi.
  • Yüz yüze eğitimde 3 gün uygulamalı ve vaka analizleri ile yapılmaktadır.
  • Eğitim süresiz olarak erişiminize açık kalacaktır.
  • Eğitimlere katılım için belirli bir gün ve saat sınırlaması yoktur. Dilediğiniz yer ve zamanda internete bağlı olduğunuz tüm cihazlardan (tablet,telefon ve bilgisayar vs.) dersleri takip edebilirsiniz.
  • Eğitim süreniz boyunca ilgili eğitim danışmanlarımız sizlere her konuda destek olacaklardır.
  • Eğitimi tamamlamış kursiyerler; Eğitim sonunda yapılacak online sınavda gösterdikleri başarı sonucunda Uludağ Üniversitesi akrediteli uygulayıcı DOULA (DOĞUM KOÇLUĞU) sertifikasına sahip olacaklardır.

Doğum koçluğuna ilgi duyan ve bu alanda çalışmak isteyen bireyler doğum koçluğu eğitimine katılabilir. Doğum Koçluğu Eğitimine katılan bireyler, doğum koçluğu eğitimi konusunda gerekli bilgi ve beceriyi kazanırlar ve doğum koçu olarak çalışma yetkisi elde ederler. Kendi gebelik dönemini sağlıklı ve mutlu geçirmek isteyen anne adayları da doğum koçluğu eğitimlerine başvurabilirler.

ARAYIN